Euronews Primetime

Журналистът Петко Георгиев: За първи път от 90-те тези избори могат да бъдат фалшифицирани

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

За съжаление, за първи път от 90-те години насам имаме основателни причини да се съмняваме, че тези избори могат да бъдат фалшифицирани и манипулирани. Първо, заради хартиената бюлетина. Вариантът, който беше гласуван в НС, превръща машините в едни принтери на бюлетини. Това, че ще има видео наблюдение в самите секции, не означава, че кражбата на изборите няма да се случи там, където винаги се е случвала – при самото броене.

Второ, има огромно поле за манипулации. Служебното правителство трябва да гарантира честното провеждане на изборите. Вместо това, то се занимава с какво ли не друго. Но, президентът като патрон на това служебно правителство, отдавна е заявил позицията си – ПП са шарлатани, ДБ са войнолюбци...Как да му повярваме, че той наистина ще гарантира честни избори, когато е заявил, че е против тези партии. Това заяви в студиото на PrimeTime журналистът Петко Георгиев.

Мисля, че президентска република няма как да се случи тук. Механичната смяна на една система с друга няма да промени нищо. Ще промени някои корупционни потоци в държавата, ще промени кой точно и как контролира съдебната власт, но няма да промени корумпирания модел, който беше установен в България през последните 10-15 години. Приказките за президентска република за мен са пореден опит да се намери лесно решение на проблем, чието истинско решение е в установяването на върховенството на закона, добави той.

Целия разговор вижте във видеото.