Euronews Уикенд

Овладян е горският пожар край Атина

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 174624

Горският пожар в южното предградие на Атина Ано Вула е поставен под контрол, но все още продължава да нанася щети на къщи в района. Въпреки че пламъците утихват, Гръцката противопожарна служба все още се бори с отделни огнища около столицата. Съобщава се за щети по сгради и превозни средства.

 

Властите разпоредиха евакуация на части от южните предградия Ано Вула и Глифада, след като силният вятър разнесе огъня, което застраши жилищни зони.

Гъст черен дим можеше да се види в неделя чак до Пирея, на около 20 км от епицентъра. 65 коли с 283-ма пожарникари продължават да гасят пламъците, съобщи Гръцката противопожарна служба.

Над 200 пожарникари и техническо оборудване ще бъдат изпратени в Гърция по механизма на Европейския съюз за гражданска защита по време на летния сезон, реши Европейската комисия. Пожарникарите и оборудването ще бъдат координирани чрез Механизма за гражданска защита на ЕС и ще дойдат от България, Финландия, Франция, Германия, Норвегия и Румъния, за да подкрепят гръцките противопожарни служби в случай на мащабни горски пожари.