Свят

"Енергията ми се изчерпи". Премиерът на Нова Зеландия изненадващо се оттегли

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

След близо 6 години на поста министър-председател на Нова Зеландия, Джасинда Ардърн обяви, че ще се оттегли. Ардърн направи изненадващото съобщение по време на първата си пресконференция за 2023 г.

 

Днес обявявам, че няма да се кандидатирам за преизбиране и че мандатът ми като министър-председател ще приключи не по-късно от 7 февруари. Това бяха най-пълноценните пет години и половина в живота ми, но дойдоха и със своите предизвикателства. Знам какво изисква тази работа и знам, че вече не разполагам с достатъчно енергия, за да я върша справедливо. Толкова е просто.

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия

Избрана за министър-председател през 2017 г., на 37-годишна възраст, Ардърн е най-младата жена, заставала начело на правителство в света, и едва втората, която става майка, докато все още заема поста.

 

Не напускам, защото смятам, че не можем да спечелим изборите, а защото вярвам, че можем и ще го направим. Единствената интересна гледна точка, която ще откриете е, че след като изминаха шест години на някои големи предизвикателства – аз съм човек, политиците са хора, даваме всичко от себе си, докато можем. 

Джасинда Ардърн, министър-председател на Нова Зеландия

Ардърн беше начело на Нова Зеландия по време на пандемията от Ковид-19 и последвалата рецесия и терористичната атака срещу джамии в Крайстчърч. 

Оставката й ще влезе в сила след назначаването на нов министър-председател. 

Гласуването за избор на нов лидер на Лейбъристката партия ще се проведе тази неделя, а парламентарните избори – на 14 октомври.