Euronews Primetime

Путин: Победата над Украйна е неизбежна заради руския военен комплекс

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Действията на Москва в Украйна имат за цел да спрат "войната", която бушува в Източна Украйна от много години. Това заяви руският президент Владимир Путин в речта си в Санкт Петербург на среща с ветерани, отбелязващи победа на червената армия. Той заяви, че Москва отдавна се стреми да преговаря за уреждане на конфликта в източното индустриално сърце на Украйна - Донбас, където подкрепяните от Русия сепаратисти се сражават с украинските сили от 2014 г. насам.

 

Мащабните бойни действия с тежки оръжия, артилерия, танкове и самолети не са спирали в Донбас от 2014 г. насам. Всичко, което правим днес в рамките на специалната военна операция, както съм казвал много пъти, е опит да спрем тази война. Това е смисълът на нашата операция - да защитим нашите хора, които живеят на тези територии. Повтарям, че нямахме друг избор, освен да направим това, което правим сега.

Владимир Путин, президент на Русия

Путин настоя, че Русия се е опитала да преговаря за мирно уреждане, преди да изпрати войски, но според него просто били измамени и излъгани. Той определи източната част на Украйна като "исторически територии на Русия", като добави, че Москва е признала загубата им след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., но е трябвало да действа, за да защити рускоговорящите там.

Руският президент може да обяви до дни втора вълна на мобилизация, прогнозира американският Институт за изследване на войната, цитиран от Интерфкс-Украйна. Украинското и западното разузнаване вече предупредиха, че в средата на януари може да се проведат мобилизационни действия в руската армия.

Русия е била принудена да нахлуе в Украйна заради хибридната война на Запада срещу Русия. Тези обвинения бяха отправени от руския външен министър Серйгей Лавров по време на едночасова пресконференция в Москва. Той упрекна Запада за подкрепата за Киев.

 

Това, което се случва в момента в Украйна, е резултат от дългогодишна подготовка на САЩ и техните съюзници за започване на глобална хибридна война срещу Руската федерация. Всъщност никой не го крие. Западът решава от името на Украйна. Именно те забраниха на Зеленски да постигне споразумение с Русия в края на март миналата година, когато такова споразумение беше готово. Така решава Западът. И той решава за Украйна без Украйна.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия

Западните държави се опитват да създадат блокове срещу Русия и Китай. Лавров посочи, че в момента последователно се разрушават механизмите и форматите на сътрудничество, които са се създавали в продължение на десетилетия около Асоциацията на страните от Югоизточна Азия.