Политика

Третият мандат отива отново при БСП (обновена)

От Euronews България Euronews България

Президентът ще връчи третия мандат за съставяне на правителство на парламентарната група на "БСП за България".

"На 16 януари, понеделник, в 10.00 часа на „Дондуков“ 2 Румен Радев ще връчи мандат за посочване на кандидат за министър-председател на парламентарната група на "БСП за България", обявиха от пресцентъра на държавния глава. От президентството не се посочват мотиви за решението.

Това ще бъде последна възможност за съставяне на редовен кабинет в рамките на 48-ото Народно събрание. Досега БСП винаги се е проваляла в опита си да състави кабинет с третия проучвателен мандат. Левицата имаше три възможност за това през последните 2 години, но не успя да ги оползотвори.

Няма място за политически егоизъм и разочарование, категорична беше Надежда Йорданова от "Демократична България" след избора на президента. От партията на този етап виждат повече различия отколкото допирни точки с БСП.

 

Ние ще бъдем притеснени за бъдещето на България. Мандат нан БСП не бихме подкрепили, там имаме голямо различие по няколко ключови въпроса - войната в Украйна,мекрите необходими за ограничаване на влиянието на Русия в България.

Надежда Йорданова, "Демократична България"

До последно и от Български възход декларираха желание да получат последния мандат. Сега са готови за разговори с БСП. „Ще преговаряме и с тях, както виждаме в цяла Европа правителствата са на база широки коалиции тъй като всяка една партия в подобна коалиция ще контролира другите“, каза Георги Самандов от "Български възход".

Неколкократно от ГЕРБ призоваха президента да връчи мандата на ДБ. След избора му бяха категорични:

 

Там шансът за правителство е нула.

Делян Добрев, ГЕРБ

В Конституцията няма изрично посочен срок, в който парламентарната група да излъчи кандидат за министър-председател.