Култура

Уникални класики събра ретропарад „Спасовден“ пред „Св. Александър Невски“

9453685 Снимка: БГНЕС

Стотици автомобили се събраха на традиционния парад за ретроавтомобили „Спасовден“ в столицата на площада при храм-паметника "Св. Александър Невски". Интересът към събитието, което се провежда от 1989 г. е огромен. 

 

Имаме техническа комисия, която пробва да оцени най-успешните, включително и дебютанти, превозни средства, каза Ваня Гюдерова, член на Управителния съвет на Българския автомобилен клуб „Ретро“, пред БГНЕС.

„Наши партньори са Столична община, Съюз на българските автомобилисти, Политехническият музей, имаме и спонсори, които се грижат за нас“, заяви тя.

 

9453683 Снимка: БГНЕС

За любителите на класическите автомобили достъпът е свободен и е без предварителна заявка. Гюдерова подчерта, че любителите на ретроавтомобили могат да видят всякакви модели коли. „Няма да ми стигне времето да ги изредя – Мерцедес, Буик, американски, европейски коли. Всеки се беше постарал“, каза тя, като изрази надежда, че членовете на комисията, сред които бе и самата тя, са били справедливи спрямо оценката си към автомобилите. Критериите, по които комисията избира кои автомобили да бъдат наградени, са технически – „дали колата е добре възстановена, или реставрирана, или пък не е пипана, въобще не е подлежала на реставрация“.

Ние сме членове на Международната федерация на историческите превозни средства и се съобразяваме с това, което е пуснато за цял свят като критерий“, уточни Гюдерова.

Тя заяви, че е доволна от зрителския интерес към парада на ретроавтомобили, „и най-вече от младите хора, и от децата“.

Нашите коли са музей на колела, това е един феномен, който събира много елементи – култура, техника, история, етнография. Будят интерес във всички“, категорична е Ваня Гюдерова.