Европа

Москва и Киев взаимно се обвиняват за продоволствената криза

Зърно Владимир Путин, президент на Русия

Руският президент Владимир Путин обвини Запада за енергийната и продоволствена криза. По-рано посланикът на Киев в Анкара на свой ред обвини Москва, че изпраща откраднато украинско зърно към различни страни, включително Турция.

Путин отново повтори и предложението си Русия да допусне износа на украинско зърно, но при едно условие – Украйна да разминира черноморските пристанища. 

 

Що се отнася до износа на украинско зърно, ние не го спираме. Има няколко начина за износ на зърно. Първа опция – можете да го изнасяте през пристанищата, които са под контрола на Украйна, предимно в Черно море – Одеса и близките пристанища. Не ние минирахме пътя към пристанището – Украйна го минира. Вече много пъти казах на колегите: нека разчистят мините и моля, оставете корабите, натоварени със зърно да си тръгнат пристанищата. Ние гарантираме тяхното мирно преминаване в международни води без никакви проблеми.

Владимир Путин, президент на Русия

Путин увери, че Русия няма да се възползва от ситуацията, за да атакува Украйна по море. Преди това постоянният представил на Украйна в ООН се обърна към Москва:

 

Русия играе на „Игри на глада“, за да обвини Украйна и други за блокирането на украинския износ на храни. На практика казват, че неизбежният глад в Африка и на други места ще настъпи скоро заради западните санкции срещу Русия, а не заради руската инвазия в Украйна и блокирането на украинските пристанища.

Евгения Филипенко, постоянен представител на Украйна в ООН

А посланикът на Киев в Анкара обвини Москва, че изпраща откраднато украинско зърно към различни страни, включително Турция. Според властите износът се осъществява през Кримския полуостров.