България

Земеделският министър: Цената на пшеницата расте заради липса на внос от Украйна и Русия

9453578 Министърът на земеделието и храните Иван Иванов. Снимка: БГНЕС

Няма опасност от зърнена криза в България, реколтата тази година се очаква да бъде изключително добра. Това увери министърът на земеделието и храните Иван Иванов, който откри 15-то издание на Празника на суджука в Горна Оряховица.

 

По думите му, българските зърнопроизводители ще продължат да изнасят продукция за европейските пазари. Министър Иванов допълни, че цената на пшеницата расте заради липсата на сериозен внос от Украйна и Русия. 

Няма отчетени сериозни поражения на зърнена реколта след падналите градушки.

 

А по отношение на борбата с градушките, ние сме направили всичко необходимо, да има изключително сериозен ресурс. Към момента средствата, с които разполагаме, са 13,5 млн., както за ракети, така и за самолетен способ, почти е покрита цялата територия на страната. За първи път направихме този ход – да покрием под 100% пропаднали площи! Това е един знак към земеделските стопани, а пак ги призовавам да си подадат заявления да бъдат описани площите, поразени от градушката!

Иван Иванов, министър на земеделието и храните

За пръв път тази година ще бъдат компенсирани и земеделски производители, с пострадали от градушките площи под 100%, посочи още министърът на земеделието и храните.