Свят

Мащабни наводнения и торнадо в Калифорния и Алабама взеха десетки жертви

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тежки природни бедствия в Съединените щати.

Седмата поредна буря в Калифорния от Коледа насам донесе тежки порои, които до момента са отнели живота на най-малко 19 души. Торнадо в Алабама взе други 9 жертви.

В Сан Франциско, както и в градовете Оукланд и Стоктън са регистрирани рекордни валежи, съобщи Националната метеорологична служба. Тъй като през уикенда и през следващата седмица в Калифорния се очаква още лошо време, губернаторът Гавин Нюсъм и други държавни и федерални служители призоваха жителите да са готови за нови наводнения и щети.

Вече преживяхме няколко големи и разрушителни бури, а на път са още. Те продължават да бъдат опасни и представляват заплаха за общностите в целия щат Калифорния. Наводнени са хиляди домове и инфраструктура. Съобщава се за скъсване на диги и огромни кални свлачища. Ще има още ураганни ветрове в много от нашите общини. Имаше и торнадо в Северна Калифорния. Водата може да продължи да се покачва и след като бурите отминат. Така че посланието ни е ясно - моля, следете обстановката около вас.

Нанси Уорд, директор на Службата за извънредни ситуации на Калифорния

Издаден е заповед за евакуация на около 6000 души, други около 20 000 души са без електричество. Най-малко 10 000 хектара земеделски земи са застрашени от наводнения, съобщи Националната метеорологична служба. В някои части на Северна Калифорния бяха потопени автомобили, изкоренени дървета и отнесени покриви на къщи.

Поредната буря ще донесе мощни валежи и обилни снеговалежи в планините - с пориви на вятъра до 100 км/ч и опасност от изтръгване на много дървета и прекъсване на електрозахранването, предупредиха службите. Губернаторът благодари на членовете на Националната гвардия на Калифорния за разчистването на отломките след огромното калното свлачище. Очакват се оценките на щетите, които вече са започнали, да надхвърлят 1 милиард долара.

Най-малко 9 са вече жертвите на торнадата, които пометоха къщи и станаха причина за спирането на тока за десетки хиляди домакинства в югоизточните части на САЩ. Най-малко пет торнада бяха регистрирани в централните части на щата Алабама. В окръг Отога властите издирват изчезнали хора и се очаква броят на жертвите да нарасне. Торнада имаше в целия район от Мисисипи до Джорджия.