Общество

Дончо Барбалов: Фирмата за валидаторите в градския транспорт е българска, не руска, както твърдят от ДБ

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Когато лятото Общинският съвет прие новата Наредба за Градския транспорт те се фокусираха върху добрите новини - 30 минутен билет, 60 минутен, но пропуснаха да проведат кампания. 30% от хората, които ползват карта за една линия не изглеждаха много, но това са десетки хиляди души. Това са много хора, ние трябва да мислим за всеки единичен човек.

Това каза в „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria зам.- кметът по направление „Финанси и здравеопазване“ на Столична Община Дончо Барбалов.

Според него общинските съветници трябва да анализират първите резултати от новата тарифна политика в градския транспорт и да решат какво ще променят и дали ще върнат част от старите неща в нея.

„Трябва да се пипа много внимателно“, подчерта Барбалов.

„Аз бих искал, ако се връщат някакви неща, да е ясно каква е цената и колко ще излезе това на бюджета на София“, коментира още той.

ЦГМ няма да налага глоби все още, ако не си валидираме картата, но все пак е задължително да го правим. На практика тези валидирания ще ни дават данните за прогнозните пътувания, за да няма празни тролеи и автобуси.

Барбалов посочи, че фирмата за валидаторите в градския транспорт е българска, не е руска, както твърдят представители на „Демократична България“.

„Промените, които въведохме в ЦГМ от 1 януари щяха да донесат 10-20 милиона отгоре на бюджета, а ако върнем някои от нещата от преди ще трябва да видим откъде ще дойдат липсващите пари“, отбеляза заместник-кметът.

По думите му няма опасност от фалит на градския транспорт на София, но системата е напрегната.

„Данъчната кампания в София започна преди седмица за данъците за МПС. За първата седмица имаме платени милион и половина лева от 11 500 данъкоплатци“, коментира Барбалов.

Той увери, че в системата на болниците на Столична община има места в детските отделения.

„Вчера пуснахме и указания да се следят децата в училищата и детските градини, да се пускат само когато са здрави“, посочи заместник-кметът.

Целия разговор вижте във видеото.