Европа

Гърция отново се бори да е целогодишна туристическа дестинация

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Правителството в Атина поднови усилията да превърне страната в целогодишна туристическа дестинация. След силната 2022 година, гърците очакват още по-силен сезон тази година.

Древният Партенон на хълма Акропол в Атина не спира да е притегателна за туристите дори през зимния сезон. Мнозина посрещнаха 2023 година именно на това историческо място. Неотдавна правителството на Кириакос Мицотакис обяви намеренията си да превърне страната в целогодишна туристическа дестинация.

Положихме доста усилия , за да рекламираме продукта наречен „Гърция“. Нашето гостоприемство и уникалните туристически преживявания са известни. Предлагаме много дестинации и възможности за инвестиции. Нови хотели, нови международни продукти , кулинарен туризъм, религиозен туризъм, вътрешен туризъм. Туристическите маршрути, скалното катерене и посещенията на исторически църкви могат да намалят зимния спад на пристигащите. Туристи в Гърция идват чак от САЩ.

Василис Кикилиас, министър на туризма

„Това, което най-много харесвам са храната и хората. Тези неща обожавам в Гърция“, казва туриста Джоан.

„Страхотни са ресторантите с тераси, както и малките магазинчета“, допълва Джоел.

През 2022 г. туризмът около Средиземно море е бил в подем. Подпомогнат от силния щатски долар и след годините на ограничения за пътуване заради Ковид, Гърция се завърна по-убедително от очакваното. Възстановяването на туризма също успокоява страховете от рецесия, предизвикано от рязкото покачване на цените на енергията, войната в Украйна и пандемията.

„Имаме всичко необходимо за една добра година. Но съществуват и заплахи. Да не забравяме за войната на континента ни, има голяма инфлация, доста държави навлизат в рецесия“, посочва собственикът на хотел Александрос.

Гърция, Италия, Португалия и Испания имат най-високите нива на дълг в еврозоната в сравнение с размера на икономиките си, а според данни на Европейския съюз са изправени и пред нарастващи разходи по заеми. Именно силната туристическа индустрия ще помогне на Гърция да се задържи на повърхността през 2023 г.