Euronews Primetime

Евродепутатът Андрей Новаков: Вероятно ще спомогна ЕНП да гласува против забраната на бензинови и дизелови коли

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Андрей Новаков Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП

Въпреки че имам собствено мнение реших да се допитам до моите приятели във Фейсбук и 90% от тях се страхуват, че ако след 10-12 години се забрани производството на бензинови и дизелови автомобили, цените на електрическите ще бъде непосилна за голяма част от българските домакинства.

Това коментира пред Euronews Bulgaria Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП по повод предстоящото гласуване на такава забрана в Европейския парламент.

Има и друго притеснение – толкова много електрически автомобили трябва да се зареждат от някъде. Ако нямаме източници на електричество от вятър или слънце, означава, че ще горим въглища или газ. И така вредните газове няма да излизат от ауспуха на автомобила, а на 100 км от комините на тецовете. Така че ни трябва цялостен подход, допълни Новаков.

Има вероятност да спомогна ЕНП да гласува за това да не се налага пълна забрана. Да има частична, но не и пълна забрана за бензинови и дизелови автомобили от 2035 г., което мисля, че е добре за България. „Нека пазарът реши кое ще се наложи“, каза още Новаков.

Вижте цялото интервю във видеото: