Общество

Три болници отказали преглед на дете в Бургас, то колабира

От Euronews България Euronews България

Три болници в Бургас отказаха да приемат за лечение 13-годишно дете. Детето се е почувствало зле в дома си, а след три опита да бъде прието в болница, на излизане от последната е припаднало и е получило гърч.

Вчера сутринта 13-годишното момиче се почувствало зле. Майката и бабата тръгват с него към най-близката болница.

„От там им поискват 60 лв за преглед, за което не им се отказва но се отказва че и места няма. И от там към ССМП на окръжната болница, държавната. От там обаче не знам как и кой преценяват че детето няма нужда от спешна помощ и да бъде погледната от доктор от каква точно помощ има нужда и го насочват към така наречените неотложни кабинети“, разказва вуйчото Иван Иванов.

Двете жени и 13-годишната Яница стоят дълго пред кабинет, като по думите им няма кой да прегледа детето.

„Минава доста време, детето не му се обръща внимание, те виждат как гасне детето, губи сили, не може да стои изправено.И при доста изтеклото време и най-вече състоянието на детето, те решават, майката и бабата да го закарат в трета болница“, продължава той.

В третата частна болница лекар преценява, че момичето не е за приемане, назначена е терапия, няма и място в отделението. След напускане на болницата обаче 13-годишата Яница колабира на улицата.

„Аз обаче забелязвам че детето продължава да не поема въздух и посинява още повече, а и минава време, в което детето не диша. И реших да и отворя устата, всъщност тя си глътнала езика и така се е задушавала, аз и отворих устата, баба и извади езика“, споделя Иванов.

13-годишната Яница Кънчева е върната с линейка до многопрофилната болница, където е стабилизирана и хоспитализирана в детско отделение. От болницата изпратиха официална  позиция в която обясниха, че детето не е било прието единствено заради други спешни случаи към този момент.

В Спешно отделение са преценили, че случаят не е спешен и детето не е за хоспитализация. Насочено е за преглед към неотложен кабинет. В неотложния кабинет също е имало пациент, както и други чакащи, родителите са отказали да изчакат специалистът да се освободи и си тръгнали.

От здравната инспекция в Бургас обаче назначиха незабавна проверка по случая.

„Има издадена заповед, ще се уточни точно как, защо, по какъв повод е върнато, имало ли е клиника, имало ли е показания за приемане изобщо. Но това като приключи проверката така или иначе за каквото и да става въпрос, снощи е било прието детето. Не имало други инциденти“, казва д-р Георги Паздеров, началник на РЗИ-Бургас.

От здравната инспекция уточняват още, че криза за свободни легла в бургаските болници няма.