Политика

Обсъждат актуализацията на бюджета на коалиционен съвет

9393739 Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев. Снимка: БГНЕС

От 1 юли ще има временна промяна в ДДС ставките за определени групи стоки, заложени са промени и в начина на формиране на пенсиите. Съотношението на разходи и приходи в бюджета няма да се промени, увери финансовият министър Асен Василев.

"Това, което предвиждаме към момента, е бюджетното салдо да не се променя, т.е. дефицитът да остане 4,1 процента", каза Василев.

 

Той посочи, че законопроектите за актуализация на държавния бюджет, на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса се очаква да бъдат приети в Министерския съвет следващата седмица, а след това да влязат за обсъждане в парламента. Днес следобед и трите законопроекта ще бъдат обсъдени на среща между коалиционните партньори.
На въпрос дали актуализацията може да стане до края на юни, Василев отговори: „Силно се надяваме. Миналата година при един доста по-разнороден парламент актуализацията мина за около две седмици и половина, така че би следвало да има достатъчно време“.
Финансовият министър обяви, че не се предвижда промяна на максималния осигурителен доход и минималната работна заплата. За протеста на полицаите и надзирателите обясни, че с приемането на бюджета за тази година за реформи в някои сектори са предвидени 300 милиона лева. Исканото увеличение на възнагражденията на сценичните работници Василев коментира с думите, че всеки театър сам определя заплатите, а държавата дава субсидия на база продадени билети. „Вече няма COVID-19 , театрите могат да работят нормално”, добави той.
За отстъпката при горивата вицепремиерът определи като доста облекчена схемата за компенсация.
"България може да използва общо 148 млн. евро от съществуващите програми за бежанците от Украйна", каза още Василев и добави, че до момента от тези средства са изразходвани 60 млн. лева. Остатъкът ще бъде използван до края на годината. За март, когато започна бежанската вълна от Украйна, са изразходвани малко над 15 млн. лева. Те са от националния бюджет. За април са одобрени с постановление на Министерския съвет и те са от сметката на Национален фонд – 56 млн. лева.