България

Нинова смени ръководството на ВМЗ-Сопот

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9451856 Вицепремиерът и министър на индустрията Корнелия Нинова. Снимка: БГНЕС

Ръководството на Държавната консолидационна компания (ДКК) е решило да смени борда на ВМЗ-Сопот.

Това обяви вицепремиерът и министър на индустрията Корнелия Нинова.
Целта ни е да оздравим държавната собственост и да докажем, че „държавна собственост“ не е лоша дума – напротив. Поставихме пред ръководствата на държавните предприятия тези изисквания и тези, които не издържат на тези изисквания, ще се разделяме с тях, аргументира се тя.

Според Нинова влошеното финансово състояние е причината за рокадите. Предприятието завършва 2021 година с над 3 млн. и 107 хиляди лева печалба. "Но този борд, който управлява сега, за първото тримесечие на 2022 г., реализира загуба в размер на 1 млн.", посочи тя.
Втората причина е, че Министерският съвет взе решение държавните дружества да приведат 
дивидента си в размер 100% в бюджета за 2021 г. до 30 април 2022 г. "Въпреки многократните писма от ръководството на ДКК, изпратени до ВМЗ-Сопот, ръководството отказва да плати държавния дивидент до този момент", посочи тя и допълни, че имат писмения им отговор за този отказ.
Нинова посочи като трета причина, че
 няма да позволят държавни дружества да се разпродават. "Ръководството на ВМЗ-Сопот зад гърба на принципала на ДКК и моя, като министър и принципал, обявява продажба на обособени части, представляващи собственост на ВМЗ. Научаваме случайно за тази продажба", заяви Нинова и уточни, че са взели мерки веднага и продажбата е спряна. Като пример тя изтъкна почивна база "Чевира", хотел в Сопот и сгради, намиращи в Индустриална зона "Гара Калояново".
Новият състав, обявен от Нинова включва доскорошния областен управител на Софийска област – Иван Василев Иванов, който беше освободен преди няколко дни от поста и Камен Николов Шаралиев, който работи във ВМЗ-Сопот като директор на индустриалното оборудване, инженер по електроника и автоматика.