Спорт

Интер нанесе първа загуба през сезона на Наполи

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант

Интер победи Наполи с 1:0 на "Джузепе Меаца" и нанесе първа загуба от началото на сезона на "партенопеите". Единственото попадение в срещата вкара Един Джеко в 56-ата минута, като по този начин запази шансовете на "нерадзурите" за титлата в италианския футболен шампионат. 

Паузата в Калчото заради Мондиал 2022 явно се беше отразила неготивно за възпитаниците на Лучано Спалети, които бяха тотално надиграни от своя съперник. Домакините от своя страна пропуснаха няколко отлични възможности за гол през първата част чрез Федерико Димарко и Ромалу Лукаку.

Превъзходството на Интер даде резултата в 56-ата минута. Хенрих Мхитарян намери Димарко отляво. Флаговият футболист напредна и качи топката на главата на Един Джеко, а босненецът отблизо разстреля Алекс Мерет за 1:0. 

Южняците затрудниха Андер Онана едва в края на мача, но камерунецът се справи с удар на Джакомо Распадори. 

Наполи остава начело във временното класиране с 41 точки, но вече има само пет аванс пред втория Милан. Интер е четвърти с 33 точки. 

Алберт Попов завърши 21-ви в слалома в Гармиш-Партенкирхен

Алберт Попов, завърши на 21-во място в третия за сезона слалом от Световната купа, проведен на осветление в германския зимен център Гармиш-Партенкирхен. Българският скиор бе 11-и след първия манш на 1.96 сек. след водача Хенрик Кристоферсен от Норвегоя. Във второто си слизане по трасето обаче Аби допусна няколко неточности, заради които приключи в извън Топ 20.

Класирането му е най-слабото през настоящия сезон. Той бе 11-и Вал д`Изер (Фр) и 10-и в Мадона ди Кампилио (Ит). Личният му рекорд е четвъртото място на слалома в Куршевел (Фр), постигнато на 20 март 2022 г.

Другият ни представител в състезанието - Камен Златков, падна малко след първата контрола при първото спускане между вратите и не завърши.

Победата спечели Хенрик Кристоферсен, който затвори състезанието с комбинирано време от 1:47.38 мин. Челната тройка бе допълнена от австриеца Мануел Фелер ( +1.22 сек.) и французина Клеман Ноел (+1.46 сек.).

За малката световна купа в слалома Кристоферсен е лидер с 220 т., следван от Фелер с 205 и Даниел Юл (Швейц) със 186. Алберт Попов е на 13-о място с 60 т.  В генералното подреждане за Кристалния глобус норвежецът е трети с общо 485 т., докато пред него са Марко Одермат (Швейц) с 946 и Александер Омод Килде (Нор) с 617.

Микаела Шифрин се доближи само на една победа от Линдзи Вон

Микаела Шифрин завоюва победа №81 за Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като спечели първия от двата слалома в Загреб. За американката това е пети пореден и общо седми успех от началото на сезона. Само още един я дели от постижението на великата й сънародничка Линзи Вон. Лидер в тази класация е легендарният швед Ингемар Стенмарк, който има 86 победи.

27-годишната Шифрин поведе след първия манш и след стабилно каране във втория не остави шансове на конкурентките, финиширайки първа с общо време 1:36.42 минути. Петра Влъхова от Словакия се нареди след нея с изоставане от 0.76 секунди, а призовата тройка затвори шведката Анна Свен Ларсон на 1:21 минута след победителката.

С успеха в Загреб Шифрин увеличи аванса си на върха в генералното класиране за Световната купа. Американката има 975 точки, Влъхова е втора с 586, пред швейцарката Уенди Холденер с 495 точки.