България

България сведе глава пред подвига на Ботев

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 02 171511

Днес България сведе глава пред героичния подвиг на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Всенародното поклонение на връх Околчица е кулминацията на Ботеви дни 2022. Хиляди се изкачиха за да отдадат почит на националния ни герой и да покажат, че патриотизмът е в сърцата на хората. Мирослава Георгиева проследи честванията във Врачанско. 

 

Над 1300 души от цялата страна взеха участие  Ботеви дни 2022. В рамките на седем дни те изминаха 120 километровото трасе от Козлодуй до вр.Околчица. Последователите на Ботев пяха песни песни, рецитираха стихове стихове и си припомниха историята.

Участие в похода взе и група от Българската федерация на туристите-ветерани.

На 1 юни в навечерието на Деня на Ботев, късно вечерта небето беше озарено от тържествена заря, която впечатли всички присъстващи. 

Празникът уважи президентът на България Румен Радев, който заяви, че извоюваната свобода трябва да се отстоява с достойнство.

 

Историята е онова което наследяваме по някога като бреме, друг път като достойнство. Но именно нишката към нашето общо минало е това което ни прави народ. Ако допуснем тя да изумее в безпаметност, ако допуснем някой друг да пренаписва миналото ни, ние сами ще срутим дома си и ще обречем себе си на печалната участ на много народи които днес търсят приют по пътищата на миграцията. ... Паметта и езикът не могат да бъдат спазарявани за текущи цели, те са нашата същност. Свободата, отвоювана със жертви, трябва да се отстоява с мъдрост и достойнство днес.

Румен Радев - президент

Всенародното поклонение на 2 юни при вр. Околчица е кулминацията на Ботевите чествания по повод 146 години от подвига на Христо Ботев и неговата чета. 

Хиляди българи изкачиха врх. Околчица във Врачанския балкан, за да отдадат необходимата почит към националния герой Христо Ботев и неговата чета. На събитието присъстваха и участниците в Националния туристически поход "Козлодуй-Околчица". Плакет за най-млад участник получи 8-годишната Виктория от Сдружение “Млад планинар“, гр. Петрич. Тази награда е втора за малкия походник, т.к. първата получила, когато била едва две-годишна.

 

Слагам ги на бюрото ми за да се виждат и всеки път да си припомням този спомен. Най-трудният ми преход беше първия, а най-лесния ми беше вчера.

Виктория Траянова - гр. Петрич

2 юни е много специален ден за Валери и Елена Савовски от Враца.

 

Това е най-големият празник за Враца. Ние идваме тук от младежките си години. 

Валери

Командирът на Националният туристически поход рапортува за успешното преминаване на похода от Козлодуй до Околчица. Над 100 военнослужещи от ВФ 54990 Враца посрещнаха министър-председателя Кирил Петков. Тържественото събитие уважи още зам.-министъра на икономиката Корнелия Нинова, дипломати, кметове и областни управители. В словото си премиерът заяви, че Ботев е истински пример за свободен и непримирим човек.

 

В човешката история има много държавници, управници, някои от тях са продавали родината си. Някои са се нагаждали към силните на деня, а наистина малцина са били готови да дадат всичко в името на идеала си. Христо Ботев е направил точно това, неговият идеал е бил свободна България.

Кирил Петков - министър-председател

Много венци и цветя поднесоха пред паметника на Околчица, издигнат в чест на подвига на Христо Ботев. 

 

И София отбеляза годишнината от героичния подвиг на българския поет и революционер Христо Ботев и неговата чета. Ето как:

 

Десетки жители и гости на столицата почетоха паметта на героите, загинали за свободата на България. и на поета и революционер Христо Ботев. Звуковият сигнал на сирените огласи цялата страна, а хората сведоха глава в двуминутно мълчание. 

Успоредно със сирените се състоя и смяна на караула пред Президентството.

И тази година всички герои, дали живота си за свободата и независимостта на България бяха почетени с венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Борисовата градина в София. В тържествената церемония участва и Националната гвардейска част. 

С решение на Министерски съвет от 31 май 1993г. 2 юни е обявен за ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Тържествени церемонии имаше в цялата страна.