Европа

Германия отказа компенсация на Полша за щетите от Втората световна война

От Euronews България Euronews България
Olaf Scholz AP Снимка: AP

Правителството на Германия е отказало да преговаря с Полша относно изплащането на компенсации за щетите, нанесени по време на Втората световна война, съобщи полското външно министерство.

Според изявлението на германското правителство, въпросът относно компенсациите за вредите, причинени на Полша в периода на Втората световна война, е закрит и правителството на Германия не възнамерява да започва преговори по него”, се казва в изявлението на външно министерство.

Посочва се, че „нотата до германското правителство е постъпила на 3 януари”. Полските власти ще продължат усилията си за получаване на репарации заради вредите, нанесени по време на германската окупация през 1939 – 1945 г., се подчертава с съобщението.

На 1 септември полските власти представиха експертен доклад в три тома относно загубите, понесени от Полша в резултат на нападението на нацистка Германия и германската окупация през 1939-1945 г. Тогава 220 на всеки 1000 души е убит, а страната губи 40% от културната си собственост.

Общата сума, за която Варшава претендира, е 6 220 609 000 000 злоти (около 1,2 милиарда евро). На 3 октомври полският министър на външните работи Збигнев Рау подписва нота, в която иска компенсации от ФРГ. Берлин заяви, че е получил документа и го проучва.

Правителството на Германия нееднократно е заявявало, че няма основания за каквито и да било финансови претенции, тъй като през 1953 г. Полша се е отказала официално от получаването на репарации. Варшава твърди, че споразумението от 1953 г. е подписано в нарушение и под натиска на СССР и е засягало вече несъществуващите Германска демократична република (ГДР) и Полска народна република, която, според местни анализатори, не е била суверенна държава.