Общество

Две бебета проплакаха минута след полунощ в София и Пловдив

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Две бебета момчета проплакаха в първата минута след полунощ. Едното в Пловдив, другото в болница „Майчин дом“ в София. За новия живот в първите минути на новата година разказва Анелия Джамбазка.

На 31 декември следобед е родено последното бебе момиченце за миналата година в „Майчин дом“, а след полунощ са родени три деца, едното от тях точно в 00:01 часа.

 

Надяваме се да първото бебе и за страната. Родено е по естествен начин. Не е предизвикано от лекари или да е правено цезарово сечение. Родено е живо и здраво момченце.

д-р Юрий Хранов – дежурен „Родилна зала“ СБАЛАГ „Майчин дом“

Дежурството през нощта е минало спокойно, разказва акушерката Евелина Първанова. Не за първи път тя среща чудото на новия живот по време на празник.

 

Бяхме мисля че преди две години с моята колежка акушерка Емилия Аспарухова. Тя посрещна последното бебе за годината, а аз посрещнах първото. 3600 беше, мисля че беше момиченце. Трябва да го усетите, да го пипнете, за да го почувствате. Просто е неописуемо, все едно се раждате и вие с него. Емоцията е невероятна.

Евелина Първанова – акушерка

От 6887 бебета през 1977 г., през 2022 г. са родени 3372. Спадът на раждаемостта е общ за страната, но въпреки това болницата оглавява останалите здравни заведения по най-голям брой бебета на година.

 

Гледаме да поддържаме баланс между нормалното раждане и цезаровото сечение. Все още нормалното раждане доминира, но много усилия коства от страна на акушер-гинеколозите да поддържаме линията за повече раждания по нормален механизъм. Причините цезаровото сечение да зачестява са комплексни и не зависят само от нас.

д-р Юрий Хранов – дежурен „Родилна зала“ СБАЛАГ „Майчин дом“

Състезанието за първото бебе за 2023 г. засега е между болниците „Свети Георги“ в Пловдив и „Майчин дом“. И двете новородени са проплакали минута след Нова година.

За Euronews Bulgaria Анелия Джамбазка.