Свят

Ураганът „Агата“: Най-малко 11 жертви и повече от 20 изчезнали в Мексико

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 01 165420

Най-малко 11 души загинаха след като ураганътАгатавръхлетя Мексико. Повече от 20 души са безследно изчезнали и се издирват. В някои населени места все още не са възстановени електроснабдяването и телекомуникациите.

 

Бурята „Агата“ достигна крайбрежието на Мексико като ураган от втора категория със скорост на вятъра до 169 км/ч. И остави разрушения и наводнения. Обилните валежи предизвикаха и свлачища.  

 

„Агата“ се задържа по-дълго и нанесе щети на всички бизнеси тук на плажа, на палапите, покривите, на цялата главна улица, която води до плажа, има паднали дървета.

Хосе Мария Пачеко Ернандес

Нищо не ми остана, няма и какво да ям. Ще отида да огледам наоколо, да видя какво мога да намеря, но всички загубихме всичко.

Антонио Диас

Повече от жертвите са били отнесени от придошлите води или са останали под свлачищата. Най-тежко пострадал е планинският регион Сиера Сур. Селища там са напълно откъснати, без електричество, телекомуникации и с разрушени пътища. Едно от градчетата поиска помощ - тъй като жителите му се нуждаят от питейна вода, храна, дрехи и медицинска помощ за няколко бременни жени

Това е била най-силната буря, която е достигала тихоокеанското крайбрежие на Мексико през май, откакто се води статистика. Според експерти тропическите циклони вероятно стават по-интензивни заради климатичните промени.