Общество

Наградиха полицаи и доброволци, участвали в издирването на Сашко от Перник

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев връчи награди на 70 полицаи и доброволци, участвали в издирването на 11-годишния Александър от Перник. Момчето изчезна на 11 ноември, а след 9 дни усилено издирване доброволци го намериха в труднодостъпна местност.

„Това е може би най-щастливото събитие, което съпроводи мандата ни дотук – откриването на това малко момченце. А един от най-щастливите мигове, които аз изживях, е това да го държа за ръка днес и да го сваля по стълбите на МВР“, заяви Демерджиев.

Намирането на Сашко е от събитията, които връщат вярата в доброто у хората, заяви вътрешният министър. „Когато сме обединени и искаме да направим нещо добро – то се случва. Ето го резултата, ето го доказателството. Хората трябва да вярват, че има и позитивни новини“, продължи той.

На церемонията по награждаването присъства и 11-годишният Сашко, който аплодира спасителите си.

„Те доказаха, че българиският дух е жив и съпричастността и любовта и състраданието. Тези хора не спряха да го търсят през цялото време и спасиха и моя и неговия живот“, сподели бащата на детето Александър Цветанов.

А доброволците, които намериха детето, коментираха, че са готови да участват и в други  акции, макар че се надяват да не се налага.

„Винаги когато има такива инциденти, особено с такъв успешен завършек, се чувстваме наистина благодарни, че ни има и сме тук и успяваме да помогнем“, каза Емил Нешев.

Милко Михалков пък добави: „Голяма радост, това е. По принцип не може да се опише.“

Веселин Георгиев обобщи:: „ Това че ние го намерихме беше пак доза късмет.“

В акцията по издирването участваха полицаи, планински спасители, водолази и стотици доброволци.