Политика

Разногласия в коалицията за приемането на еврото

От Георги Колев Георги Колев Редактор
8705671 Снимка: БГНЕС

Ще успее ли България да покрие изискванията за влизане в Еврозоната до 2024 г. на фона на увеличаващата се инфлация у нас? Този въпрос предизвика спор между представителите на управляващата коалиция по време на събитие на бюджетната комисия.

 

Според Венко Събрутев от „Продължаваме промяната“, най-важното е ние като държава да се постараем да постигнем изискванията, а решението вече знаете кой ще го вземе. Любомир Каримански от „Има такъв народ“ пък изрази мнение, че нямаме голям шанс, ако изискванията останат същите надали ние ще успеем да ги изпълним на фона на инфлацията.
Противоречия възникнаха и по темата за антикризисните мерки. По време на срещата в парламента антикризисният пакет на властта получи критики, че се раздават пари без ясно разпределение, което води до увеличаване на инфлацията у нас. Представители на бившите управляващи също разкритикуваха антикризисните мерки. От БСП отново изразиха притесненията си, че ако приемем еврото прекалено рано, това ще доведе до негативни последици за страната. От Продължаваме Промяна обаче се аргументираха с историческите сведения от влизането в еврозоната на други държави.
Очаква се след Кръглата маса на Бюджетната комисия да се напише доклад, който да бъде предаден на правителството. Освен това, от ИТН настояват да не се приема план за влизане в еврозоната преди официалния анализ на въздействието от БНБ.