Европа

Фестивалът в Кан: Кои са големите победители на 75-ото издание на кинофестивала?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 29 165855

Социалната сатира "Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор РубEн Йостлунд спечели "Златната палма" в Кан. 75-тото издание на кинофестивала завърши снощи. Вижте кои са останалите победители

 

След като 2 седмици Кан беше кино и блясък, 75-тото издание на кинофестивала завърши с церемония, на която стана ясно кои са носителите на тазгодишните награди.

Големият приз “Златна палма” отиде при "Триъгълник на тъгата" на шведския режисьор Рубен Йостлунд. Социалната сатира за света на модата разказва за двойка модели, които се оказват блокирани на пустинен остров с група милиардери и една чистачка. 

 

Много съм благодарен. Просто се чувствам благодарен. Щастлив съм, че журито призна филма. Имам предвид, че това е комедия/сатира. Филм, който може би по традиция не би трябвало да печели често в Кан. Исках да направя филм, който да ангажира публиката, едновременно да се смее и да участва в него, тъй като има съдържание, което провокира размисъл.

Рубен Йостлунд, режисьор, "Триъгълник на тъгата"

Наградата за най-добър актьор спечели корейската звезда Сон Кан-хо. Най-добра актриса е иранката Зар Амир Ебрахими за ролята ѝ в "Светият паяк" - криминален трилър, базиран на истинска история за сериен убиец в Машхад. Филмът е сниман в Йордания след като е бил забранен в Иран, а актрисата е била принудена да напусне родината си

 

Някога загубих всичко в Иран, след това дойдох във Франция и започнах всичко от нулата. Не беше лесно. Отне ми години, за да мога просто да вляза отново в киното и да играя и, знаете ли, да бъда себе си. Трябва да го кажа - възможно е, дори ако всички на този свят искат да си смачкан. Ако искате, значи е възможно, това е моето послание тази вечер. Всички жени по света, особено в Иран, трябва да сме уверени в себе си.

Зар Амир Ебрахими, актриса

 Два филма си поделиха втората награда на журито, или т.наречения Гранд при - "Близост" на белгийския режисьор Лукас Донт и "Звезди по пладне" на френската легендарна режисьорка Клер Дени.

 Наградата за най-добър режисьор беше присъдена на корееца Парк Чан-ук за "Решението да напусне".