Икономика

Класически британски марки мотоциклети се завръщат на пазара

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Британските марки мотоциклети се завръщат. „Моторсайкъл Лайв“ е най-голямото изложение за мотори в Обединеното кралство. Класически марки като „Нортън“, „Труимф“, „Ройъл Енфийлд“ и BSA показват нови модели. Мястото е изложбеният център NEC в Бирмингам – сърцето на британската мотоциклетна индустрия. Една от компаниите е BSA, първоначално базирана в Бирмингам, но сега изнесена в близкия град Ковънтри.

Завръщането е с един-единствен модел – Gold Star. Оригиналният модел е произведен между 1938 и 1963 г и се утвърждава сред най-известните имена в индустрията. За известно време през 50-те години на миналия век моторът е една от най-бързите серийни машини на пазара, печели много състезания на Айл ъв Мен ТиТи.

 

BSA не е на пазара от 50 години. Произхожда от Бирмингам. Абревиатурата означава „Бирмингам Смол Армс“. През 70-те години излиза от бизнеса. Но сега с новия Gold Star се завръщаме, запазвайки колкото се може повече от външния вид и стила на стария мотоциклет. Но вкарваме и доста нови елементи – електрическо запалване, USB зарядно устройство, впръскването на гориво, стандарт за емисиите Euro 5.

Дейвид Едуардс, директор по маркетинга на BSA

Първите мотоциклети Gold Star ще излязат през първото тримесечие на 2023 г. Ще бъде в зелена, червена, черна, сребриста гама плюс по-скъп хромиран модел.

Без съмнение, най-големият успех в британската мотоциклетна индустрия е „Триумф“. Още едно класическо име от разцвета на мотоциклетизма, но в началото на 80-те години изпада в неплатежоспособност.

Оттогава марката инвестира сериозно във високи технологии и иновации и изгражда широка гама от наследствени машини, приключенски мотоциклети и дори спортни модели.
Миналата година компанията, базирана в Хинкли, Мидландс, почти достига кота 100 000 мотоциклета годишно.