Свят

Законът „Магнитски“: Какво представлява и откъде произлиза?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 28 120400

Законът "Магнитски" носи името на руския адвокат Сергей Магнитски и произлиза от наложените от САЩ санкции за нарушения на човешките права срещу индивидуални лица в Русия, считани за отговорни за смъртта на мъжа през 2009 година. Магнитски е открит мъртъв в килията си в Москва след твърдения за мъчителен престой и отказан достъп до лечение.

 

Глобалният закон "Магнитски" позволява налагане на санкции на нарушители, независимо от тяхното местоположение, при нарушения на човешките права и корупция. Санкциите включват забрана за пътуване в Щатите и замразяване на активи на територията на страната.

През 2020 г. Европейският съюз одобри своя версия на закона, включваща същите ограничения при случаи на престъпления срещу човечеството и нарушени човешки права.

Въпреки подготовката на обща правна рамка от страна на блока сходни проекти вече има и на национално ниво. Чехия например работи по свой санкционен механизъм, идентичен на този на закона "Магнитски". С него страната ще може да наказва лица, нарушаващи правата на човека, като замразява техните активи и им забранява влизането в страната. Очаква се проектодокументът, подготвян от външния министър Ян Липавски, да бъде представен на правителството през юни. Австралия, Великобритания и Канада вече имат подобни закони.