България

Правителството одобри плана за приемане на еврото

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9437148 Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите. Снимка: БГНЕС

Оперативният план за приемане на еврото е приет от правителството.

Това съобщи вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев в Министерски съвет. По думите му предстоят редица законодателни промени, в това число и промяна в Закона за БНБ. Процесът продължава в парламента. Василев припомни, че България де факто вече е приела еврото през Валутния борд.

 

Планът е публичен от юли месец 2021 г. Предвидено е три месеца преди въвеждането и девет месеца след въвеждането цените да се публикуват и в лева, и в евро, за да не може недобросъвестни търговци да повишават цените от превалутирането.

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите

Еврото ще бъде прието на настоящия фиксиран курс. За търговците е предвидено да имат двойна каса, която да бъде в двете валути за един месец, обясни още Асен Василев.
По-рано 
коалиционните партньори от "Има такъв народ" се обявиха против приемането на плана. "На двата коалиционни експертни съвета, ние се договорихме преди да влиза тази точка да имаме анализ на ефектите от въвеждането на единната европейска валута. Този анализ трябваше да бъде изготвен между Министерството на финансите и Българската народна банка и съответно трябваше да включва основните промени, ползи, разходи и всички предизвикателства, които стоят пред страната ни за въвеждане на еврото в България“, посочи депутатът от ИТН и председател на бюджетната комисия Любомир Каримански.