Политика

Прокуратурите искат 6 месеца буферен период за закриване на спецправосъдието

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9298169 Правосъдният министър Надежда Йорданова и главният прокурор Иван Гешев. Снимка: БГНЕС

От настъпването на хаос в края на лятото се опасяват от прокуратурата заради закриването на спецравосъдието у нас. Това стана ясно днес, след като пленумът на Висшия съдебен съвет изслуша ръководителите на прокуратури в София по инициатива на прокурорската колегия на съвета. Ръководителите на седем прокуратури в София поискаха 6 месеца буферен период, за да могат всички дела в спецправосъдието да бъдат завършени. Мотивите им са, че сегашният срок – 27 юли не е достатъчен.

 

Надяваме се да имаме чуваемост от Народното събрание, защото законът в този вид, противно на тиражираните мнения, че той е добър и балансиран, на 28 юли работата по тези дела ще спре.

Ивайло Ангелов, административен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура

Това създава една правна несигурност и ще настъпи един хаос. То просто е заложени в самата законодателна липса. Може би за хората остана неясно, че делата няма да се изпращат автоматично, буквално с едно писмо някъде.

Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура 

На противоположното мнение е правосъдният министър Надежда Йорданова. Според нея основание за всяване на паника няма. И нито един от изложените аргументите не изискват законодателни промени.

 

Закриването на съдебни органи не е лесна задача. Да, трудна е, изисква много сериозна и прецизна работа, но това е нещо, което трябва да бъде свършено.

Надежда Йорданова, министър на правосъдието

А обвинител номер едно Иван Гешев определи закриването на спецправосъдието като "юридическа катастрофа". Според него, с готвените промени всички важни дела ще бъдат унищожени.