Добро Утро, Европа

„Прозрачност без граници“: Гласуване на хартия и с машини е най-лошият вариант

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Гласуване на хартия и с машини е най-лошият вариант за провеждане на избори, защото комбинира недостатъците на всички варианти, категоричен е Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“. Последните 2-3 вота с машини показаха  минимални технически проблеми, макар че и този вариант не е панацея и вероятно може да бъде подобрен, смята Славов.

 

Тук говорим за технологията на провеждане на избори. Тя е призована за това да създаде доверие в изборния процес. 2019 година (по памет цитирам) 600 хиляди невалидни бюлетини бяха обявени от ЦИК – така и не се разбра защо. Между другото, ЦИК отказа да се направи една техническа проверка какво се е случило.

„Има нещо, с което можете да извадите един политик от равновесие – това е усещането му за липса на контрол върху изборния процес“, посочи Калин Славов.

„Когато се гласува с бюлетини, със секционни комисии, които знаят различни техники едни бюлетини да се обявят за недействителни, да се добавят гласове в протоколи, когато протоколите не се поправят от цялата секционна комисия... Реално лицата, които предават протоколите, е ги и поправят. Това не е целия състав на СИК. Има много предпоставки за такъв тип действия“, смята той.

Цялото интервю вижте във видеото.