Европа

В Будапеща протестираха срещу пропагандата в държавните медии

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Около 1500 демонстранти се събраха пред централата на унгарска медийна компания в Будапеща, за да протестират срещу предубеденото отразяване на новините и проправителствената пропаганда в обществените медии.

Те настояха за оставката на директора на корпорацията на обществените медии заради отразяването на последната вълна от протести на учители и ученици. Тези акции за по-добро заплащане и условия на труд бяха до голяма степен пренебрегвани от обществените медии, въпреки че в тях участваха десетки хиляди хора.

Между 2018 и 2022 г, за четири години, един опозиционен лидер получи само 5 минути жив ефир в тази сграда. За разлика от премиера, който получава един час всяка седмица, за да каже каквото иска. Докато тази пропагандна машина е на разположение на правителството, тя може да направи практически всичко.

Акош Хадзахи, опозионен депутат

Демонстрацията бе под мотото "Блокада на фабриката за лъжи".

Консервативното правителство на премиера Виктор Орбан, което управлява от 2010 г, често е обвинявано, че подкопава свободата на медиите и демокрацията в страната.

Миналата година организацията "Репортери без граници" включи името на Орбан в своя списък на онези, които най-много потъпкват свободата на медиите.

А през септември тази година Европейският парламент констатира, че под управлението на ФИДЕС Унгария се е превърнала в "хибриден режим на електорална автокрация".