Спорт

Фламенго - Атлетико Паранензе 1:0: Отборът от Рио де Жанейро триумфира с Копа Либертарос

От Георги Георгиев Георги Георгиев Стажант
Sport (7)

"Фламенго" е носител на Копа Либертадорес за 2022 г. - най-ценното клубно отличие в южноамериканския футбол. В емоционален финал тимът от Рио де Жанейро надигра с 1:0 "Атлетико Паранензе".

В герой се превърна Габриел Барбоса, който отбеляза единственото попадение в добавеното време на първото полувреме.

Купата е трета в историята на "Фламенго" след 1981 и 2019 г. Отборът от Рио де Жанейро се реваншира за поражението от миналия сезон, когато отстъпи във финала срещу "Палмейрас" след продължение. Срещата се игра на стадиона в еквадорския град Гуаякил пред препълнени трибуни. Това беше третият пореден финал в Копа Либертадорес. В предходните два сезона "Палмейрас" надигра "Сантос" (през 2020 г.) и "Фламенго".

Барбоса, който вкара победния гол, носи втора купа в турнира за тима си, както го стори и през 2019 г. Преди три години централният нападател вкара два гола за обрата срещу Ривър Плейт. "Атлетико Паранензе", воден от легендарния наставник Луис Фелипе Сколари, загуби втори финал в Копа Либертадорес след 2005 г. За тима от Куритиба игра бившият футболист на "Лудогорец" Алекс Сантана, който обаче беше сменен на почивката.

 

Формула 1: Шампионът Верстапен ще потегли пръв в Мексико

Макс Верстапен с Ред Бул постигна най-добро време в квалификацията за Гран При на Мексико. Втори и трети се наредиха пилотите на Мерцедес - Джордж Ръсел и Люис Хамилтън. Местният любимец и съотборник на Макс - Серхио Перес, ще стартира четвърти в домашното си състезание, което е 20-ти кръг от шампионата във Формула 1.

Това е шест полпозишън за нидерландеца, който си осигури титлата предсрочно. До момента той само веднъж не спечелил състезанието след това. Случи се на Австрия, където победител бе Шарл Леклер.

Освен това Верстапен е в отлична позиция да подобри рекорда по победи в рамките на един сезон, който сега държи заедно с Михаел Шумахер и Себастиан Фетел – по 13. Стартът за Гран При на Мексико е тази вечер от 22.00 часа българско време.

 

Милуоки - Атланта 123:115: Адетокумбо и компания остават непобедени от началото на сезона

Джру Холидей и Янис Адетокумбо отбелязаха по 34 точки и Милуоки остана единственият непобеден отбор в НБА на САЩ и Канада след победата над гостуващия Атланта – 123:115. Хоукс успяха да останат в играта до последно благодарение на Трей Йънг, който отбеляза рекордните за сезона 42 точки. Дежунте Мъри добави 21 точки, а Де'Андре Хънтър вкара 14 за Атланта.

Междувременно Джейлън Макданиелс отбеляза пет ключови точки в продължението, а Шарлът  победи гостуващия Голдън Стейт със 120:113. Пи Джей Вашингтон вкара 31 точки, а Гордън Хейуърд отбеляза 23 за Хорнетс. Кели Убре-младши добави 18 точки, Денис Смит-младши се отчете с 13 и Макданиелс записа 12 и 10 борби за победителите.

Стивън Къри завърши с 31 точки, заедно с 11 борби , а резервата Джордан Пул приключи с 24 пункта, но шампионът Голдън Стейт не успя да избегне поражението.