Политика

Проф. Антоний Тодоров: Подадената ръка от ГЕРБ е несигурна

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Трудността да се постигнат работещи мнозинства в Народното събрание бяха очевидни дори и преди изборите. Още при гласуването на вота на недоверие към предишното правителство, внесен от ГЕРБ и подкрепен от ИТН, забравихме докъде се стигна.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът проф. Антоний Тодоров.

Така че аз се учуден защо се учудват, че ПП не искат да съставят каквото и да било мнозинство.

 

Подадената ръка е много несигурна. Както се вижда в цялата история на правителствата на ГЕРБ, всички партии, които влязоха в коалиция с ГЕРБ се опариха. Историята на коалирането с ГЕРБ вероятно се вижда и сега. Така че това въздържане не е случайно.

От ГЕРБ разбират, че продължават да бъдат изолирани. Какво направиха те, за да покажат, че са се отказали от някои неща, за да могат да станат приемлив партньор в Народното събрание? Нищо не направиха, никакви промени няма. Да, наистина, Бойко Борисов сякаш се дръпна малко отзад, но това въобще не беше реално и истинско. Той дърпа конците и продължава да отправя нареждания откъдето може.

Възможно е, ако ГЕРБ не успят с първия мандат да подкрепят правителство с втория или поне да не му пречат. Това обаче означава да приемат очакванията към ПП за една много по-радикална съдебна реформа. Една така подкрепа трябва да бъде съпътствана с едно категорично условие – че поне 6 месеца няма да внасят вот на недоверие.

Ако евентуалният трети мандат отиде при Стефан Янев, той какво по-специално би могъл да предложи, какво правителство, което да бъде подкрепено от всички?