Спорт

Състезанията на Формула 1 в Маями и Остин са донесли близо 1 млрд. долара на американската икономика

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Formula 1

Състезанията от Формула 1 в Маями и Остин са донесли на американската икономика близо 1 милиард долара, сочат първоначалните прогнози на експерти. Надпреварите бяха белязани от голям интерес, като Маями дебютира като кръг в шампионата през май, а състезанието в Тексас мина през уикенда.

Състезанието на пистата в Остин през уикенда беше белязано от рекорд по посещаемост - 440 хиляди зрители. Това прави надпреварата изобщо една от най-посетените в историята на Формула 1. За дните на състезателния уикенд са отчетени 434 милиона долара преки разходи в Остин в допълнение към 189 милиона долара непреки разходи за местни фирми. Към тях се добавят и 349 милиона долара за състезанието в Маями през май.

Прогнозите са ефектът от Формула 1 върху икономиката на САЩ през 2023 г. да бъде близо 1.5 милиарда долара. Тогава в шампионата влиза и Лас Вегас. В същото време стана ясно, че идеята Ню Йорк да приеме състезание във Формула 1 не е изцяло загърбена. В последните седмици се заговори все по-упорито, че има интерес и е напълно възможно един от най-големите градове в света да домакинства на надпреварата.

Още спортни новини вижте въъв видеото.