Euronews Уикенд

Изложба в Лондон показва скъпоценни ръкописи от чисто злато

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Злато

Религиозен ръкопис, покрит с чисто злато. И той не е единственият. В Британската библиотека бе открита изложба, показваща 50 ръкописа от 20 страни, написани на 17 езика и обхващащи перод от над 1500 години.

 

Златото е ценено в целия свят и причината са неговите специални свойства - то е ковко и меко, но не потъмнява както среброто например. Блясъкът на златото говори на универсален език по света. 

Анабел Галъп, ръководител отдел Югоизточна Азия в Британската библиотека

Един от най-малките експонати е осмоъгълен Коран от Персия, датиращ от XVI или XVII век, подвързан с корици от чисто злато и в калъф от бял нефрит. Има и писмо, адресирано до крал Ричард II по време на Стогодишната война между Англия и Франция. Изпратено е от френски войник, който призовава за мир.

 

Тук златото се използва като инструмент на дипломацията. То е начин да бъде почетен Ричард, но също и да го впечатли с богатството и културата на френския кралски двор. Освен подарък за съкровищницата му, то е и начин да се окаже влияние върху краля. 

Елинор Джаксън, куратор на изложбата

Написано на малайски, друго писмо има интересна предистория. Изпратено на Наполеон III от владетеля на Джохор, в него за пръв път е използвана хризография, известна още като златно мастило. В писмото формата прикрива липсата на съществено съдържание. Някои ръкописи са написани директно върху чисто злато - гаранция за трайността на записите. 
Изложбата "Злато: 50 грандиозни ръкописа от цял свят" ще остане в Британската библиотека до 2 октомври.