Политика

Международен експерт: Русия иска да види вътрешния ни дискурс със замесването ни във взрива на моста

От Марина Матева Марина Матева Водещ

На фона на решението в общото събрание на ООН и решението ПАСЕ, които обявиха Русия за терористична държава, България се опитва да бъде част от международната общност, която всячески се опитва да се противопостави на руската агресия в Украйна.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria експертът по международни отношения Боян Хаджиев по повод липсата на покана към посланиците на Русия и Беларус за откриването на 48-то Народно събрание.

В крайна сметка да не забравяме и че сме обявени за неприятелска държава от Русия и това също има своето влияние.

 

Има накъде да ескалират нещата, може и по-сериозни мерки да бъдат предприети от българската държава с опит да защитим суверенитета си. Като цяло вървим в една малко по-снишена и умерена позиция.

Твърде рано е Зеленски да говори още в първия ден от съставянето на новото народно събрание. Това би дало допълнителен коз на партиите, които са антиукраински настроени.

Една от основните уязвимости на влиянието на Русия в България е това, че нашият военно-промишлен комплекс е сериозно зависим от Русия. Ако изпратим военна помощ към Украйна и получим за това модерно оръжие, би ни помогнало да се откъснем от това влияние.

Със замесването ни във взривяването на Кримския мост, Русия цели дестабилизация на България. Да види вътрешния дискурс – да се преброят силите, кой на коя страна би застанал.

Вижте цялото интервю във видеото.