Общество

Таксиметров шофьор почина след побой, колегите му излизат на протест

От Диана Радева Диана Радева Водещ



Таксиметровите шофьори планират масов протест, след като снощи техният колега Христо Трайков беше убит в столичния квартал "Разсадника". След спречкване на 34-годишния Трайков с водач на частен автомобил, е последвало сбиване, при което четирима души пребиват таксиметровия шофьор, каза в студиото на Euronews Bulgaria Красимир Цветков председател на Националния таксиметров синдикат.

С искане МВР да си върши работата и да противодейства на криминално проявени да извършват убийства, шофьорите протестираха пред Трето районно управление на полицията в столицата, а през нощта блокираха и движението на Орлов мост в столицата. Малко преди 7 ч. блокадата беше вдигната, но протестната готовност остава, допълни Цветков. Това, което той е чул като причина за смъртта на неговия колега пред 3 РПУ е, че е умрял, защото си е глътнал езика.

"Изключително много ще внимаваме за развитието на този случай и мерките, които оттук нататък прокуратурата ще предприеме спрямо убийците на колегата ни. Обмисляме какви да бъдат точно продължаващите ни действия в следващите дни и очакваме до часове да излезем с конкретни искания относно изменения на нормативната уредба, свързана с оборудването на такситата по отношение на сигурността на колегите - паник бутон, видеорегистратори, връзка със 112, реагиране на полицейските органи при проблеми и така нататък", каза Цветков.

Проблемът е, че напрежението ескалира. Нямам представа защо българите започват да се държат толкова агресивно, каза Стою Стоев, председател на съюз „Такси“.

Според информация от МВР е задържан 23-годишен мъж за побоя.