Европа

Взривиха моста, свързващ Крим с Русия, трима загинаха (обновена)

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Пожар избухна на Керченския мост, който свързва Русия с анексирания от нея Крим.

Руските власти съобщават, че инцидентът е предизвикан от взривен камион, който довел до запалването на резервоари за гориво, превозвани от железопътен влак. Кадри в социалните мрежи показват, че части от пътното платно са разрушени.
Властите в Крим обявиха, че щетите по моста ще бъдат отстранени възможно най-бързо и обвиниха Украйна за пожара. Един от съветниците на украинския президент - Михайло Подоляк, коментира, че "всичко незаконно трябва да бъде унищожено".
Инцидентът е станал малко след 6:00 ч. сутринта местно време в събота.

Трима души са загинали от взрива на Кримския мост, съобщиха от Следствения комитет на Русия. Предполага се, че това са пътниците от лек автомобил, който е бил до взривения камион. Към момента от водата са извадени телата на двама души, мъж и жена, самоличността им се установява.

Разследващите установиха собственика на камиона, който се взриви на Кримския мост. Той е жител на Краснодарския край в Русия. В момента се проучва маршрутът на движение на автомобила и друга документация.

Възстановяването на Кримския мост ще започне, веднага след като служителите на реда приключат работата си, обяви ръководителят на региона Сергей Аксенов в своя канал в Telegram.

Планира се в близко бъдеще да бъдат пуснати на вода пътнически кораби с капацитет над 100 души между Крим и Краснодарския край. Автомобилните фериботи също се тестват, каза пред журналисти Николай Лукашенко, изпълняващ длъжността министър на транспорта на Крим. По думите му в момента тече пускането в експлоатация на два ферибота.

 

Киев продължава контраофанзивата в южните части на Украйна

Армията в страната твърди, че е отблъснала руските военни край 13 населени места, както и че противникът опитва да задържи завзетите територии в Херсонска и Николаевска области. Украинските власти съобщиха за взривове в Мелитопол, Харков, Днепропетровска и Сумска области.

 

От началото на офанзивната операция са освободени 2434 кв. км от нашата земя и 96 населени места.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Сепаратистите, подкрепяни от Москва, заявиха, че са превзели три села близо до източния град Бaхмут. Лидерът на т.нар. Донецка народна република – Денис Пушилин, съобщи, че ситуацията в Лиман остава най-тежка, както и че руските сили изграждат отбранителна линия близо до Креминна.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че още 70 хил. бойци са готови да се сражават в т.нар. „специална военна операция“. На този фон руски медии съобщиха, че Москва е уволнила още един командир – този на своя Източен военен окръг, след като по-рано през седмицата беше отстранен и командирът на Западния военен окръг.