Политика

Велизар Шаламанов: Системата за поръчки за превъоръжаване е зле работеща

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Такива поръчки се извършват когато Министерство на отбраната идентифицира изисквания, подготви съответния проект, и когато поръчката е над 100 милиона, по закон се внася предложение за инвестиционен разход в парламента. Това е една доста зле работеща система, и като резултат ние практически нямаме успешен проект по превъоръжаване от последните 20 години. Затова самият механизъм трябва да бъде променен.“ Така военният експерт и бивш министър на отбраната Велизар Шаламанов коментира в студиото на Euronews Bulgaria механизма за поръчки за превъоръжаване. По-рано днес настоящият военен министър обясни, че служебното правителство не може да купува самолети, каквато информация бе изнесена вчера.

„Но що се отнася до тази сага с „Грипен“ последните години, тя произтича от игнориране на необходимостта от преосмисляне на българската отбрана в контекста на членството в НАТО. А в последните месеци – в контекста на войната в Украйна, която изисква сериозно засилване на нашата противовъздушна отбрана и цялостната предна отбрана“, смята експертът.

„Това се постига с многонационални сили, с привличане на ресурси от съюзниците и с приоритизиране на това, което е най-необходимо по линия на превъоръжаването. Но това изисква и ясно разбиране за военна помощ към Украйна и заместване на техниката, която ѝ предоставяме, със западна – както правят всички страни от Източна Европа“, допълни Шаламанов.

Именно 2014 година, когато бях за няколко месеца служебен министър, правителството прие Национална програма „България в НАТО и европейската отбрана“, в контекста на вече започналата война в Украйна – със заграбването на Крим от Русия и военните действия в Източна Украйна. За съжаление, нямаше сериозни усилия, положени по изпълнение на тази програма. И сега, 2022 година, ние нито имаме самолети, нито имаме радари, нито имаме механизирана бригада, нито имаме зенитно-ракетни комплекси, нито имаме комплекси за брегова защита. И системите ни за командване и управление са във висока степен несъвместими с НАТО и не позволяват ефективно федериране на нашите мрежи за управление с мрежите на НАТО.

„Това изисква много сериозно внимание от парламента, като приоритет номер едно, и може да бъде решено в кратки срокове, в сътрудничество със съюзниците и при използване на агенциите на НАТО, които специализират в тази област“, категоричен е той.

Цялото интервю вижте във видеото