Европа

Гръцкият Наксос може да се превърне в първия умен остров в света

От Euronews България Euronews България

Този гръцки остров се стреми да се превърне в първия умен остров в света.

Сред идеите са ​​​​​​​да се използват дронове за доставка на стоки и лекарства както на Наксос, така и между съседните острови в Егейско море. Или посетителите да намират свободни места за паркиране чрез приложение. 

Проектът ще бъде ръководен от Amazon Web Services и над 20 гръцки и международни компании.

Избрахме Наксос по много причини. Първо, това е страхотен хъб за остров, има много жители, над 20 000 жители, но също така и много посетители. Това е добър пример за това какво е необходимо за един остров. Така че решенията и устойчивостта в сферата на здравеопазването, управлението на ресурсите, както и уменията са важни за остров като Наксос. Един остров, който има както жители, които се нуждаят от някои от тези технологии, така и посетители, които искат да имат качествен живот и идват тук, включително  цифрови номади.

д-р Камерън Брукс, генерален мениджър "Публичен сектор", AWS EMEA

Наксос ще бъде първият умен остров в света, който ще предприеме важни стъпки към цифрова трансформация, предава кореспондентът на Euronews Фей Дулгерис. След това ще последват други острови не само в Гърция, но и в по-широката средиземноморска зона.

Целта е Гърция да се превърне в хъб за умни островни центрове в Средиземно море.

Започваме днес в Наксос за следващите 12 месеца. Всичко това е част от по-широка стратегия на гръцкото правителство, което инвестира в „умни градове“. Всеки град има свои собствени характеристики. Интелигентният остров има различни характеристики от планинския регион. Като цяло обаче смятам, че доказваме, че Гърция може да се превърне в страна на иновациите. Това всъщност се случва.

Кириакос Пиеракакис, министър на цифровото управление на Гърция

Проектът има три основни стълба. Намаляване на екологичното бреме за острова, подобряване на качеството на живот в Наксос и привличане на повече посетители.