Европа

От Европейския парламент призоваха София и Скопие да решат спора помежду си

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 12 134901 (1) Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието

София и Скопие да се разберат, за да може да падне българското вето за Северна Македония, за това призоваха евродепутати от всички политически сили. Много от тях изтъкнаха, че не трябва да се позволява на Русия да дестабилизира района. 

 

 

Северна Македония направи всичко, което беше поискано и все още не знаем датата за начало на преговори. Те предприеха реформи, включително за заздравяне на демокрацията, борбата с корупция и дори смениха името си. За разлика от други Северна Македония напълно се синхронизира със санкциите на ЕС срещу Русия.

Тонино Пицула, С&Д, Хърватия

В Брюксел българският евродепутат Ангел Джамбазки реагира така.

 

Уважаеми колеги, вие искате Македония да започне преговори с ЕС? Чудесно! Това може да стане утре. За целта е необходимо довечера да бъде променена конституцията, да бъде забранен езикът на омразата, да бъде прекратено унижаването на българската история. И да бъдат решени всички тези въпроси. Но вие не искате Скопие да го направи, а притискате България.

Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти

Евродепутатите от ЕНП Андрей Ковачев и Александър Йорданов бяха категорични, че Скопие трябва да спазва договора си със София.  

 

 

Самият македонизъм е антибългаризъм и национализъм в постоянно действие. Той е война срещу българската история, култура и ярки исторически личности. Родното място на македонизма е Москва. Родилният му дом е Комунистическият интернационал.

Александър Йорданов, ЕНП

Европейският комисар по правосъдието Дидие Рейндерс излезе пред евродепутатите със заключителни думи

 

Сега, повече от всякога, Европейския съюз трябва да спазва своите ангажименти. Северна Македония е изпълнила своите ангажименти. А официална дата за начало на преговорите осигурява най-добрите гаранции.

Дидие Рейндерс, европейски комисар по правосъдието

В съобщение от кабинета на френския президент Еманюел Макрон - след разговорите му Румен Радев, Кирил Петков и македонския премиер Димитър Ковачевски - обясниха, че целта им е именно да се насърчат двете страни да продължат бързо диалога по спора.