Свят

Пясъчна буря в Близкия изток предизвика хаос в живота на няколко страни

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Aptopix Afghanistan Daily Life 22122591437549 (1) Пясъчна буря. Снимка: AP

Пясъчна буря в Близкия изток предизвика закъснения на полети, затвори училища, хиляди са настанени в болница.

Иракската столицата Багдад беше обвита в оранжева мъгла. 4 хиляди души потърсиха помощ в болница заради затруднения с дишането, затворени бяха летища, училища и държавни институции.

 

Когато има пясъчна буря, никой не идва на пазара, това е болезнено. Погледнете - празно е. Преди бурята пазарът в Шорджа беше претъпкан, а сега вижте, никой не купува и продава.

Ахмед Сади, уличен продавач на пазара на едро в Шорджа

Феноменът на пясъчната буря се превръща в общ за Ирак заради унищожението на земеделските площи и превръщането им в жилищни комплекси. Освен това около Багдад няма зелен пояс, който трябва да предотврати прашните вълни, които ни връхлитат.

Абу Далал, касиер на ресторант

Иран също обяви, че затваря държавни институции и училища, заради метеорологичните условия. В Техеран концентрацията на опасните частици беше 6 пъти над нормата.

В Кувейт, полетите имаха закъснения с час заради пясъчната буря, морският трафик на всички пристанища беше временно спрян.

Пясъчните бури не са необичайни за Близкия изток, но през последните години стават по-чести и по-интензивни.

Саудитска Арабия стана поредната държава, която беше покрита от прах, което забави трафика, а емблематичните кули в столицата Рияд не бяха видими от повече от няколкостотин метра.

Съседните държави са в обхвата на пясъчната буря от седмици.