Общество

Над 40 хиляди ученици се явиха на матура по Български език и литература

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
9411356 На матура в 18-о училище в София. Снимка: БГНЕС

Над 40 хиляди ученици се явиха днес на първата задължителна матура по български език и литература. Изпитът започна в 8.30ч.

В Министерството на образованието  изтеглиха вариант 13,  по който  зрелостниците писахаТази година матурата се провежда по нови правила и критерии за оценяване

До този момент те можеха да избират дали да пишат есе или интерпретативно съчинение върху едно произведение.  Тази година зрелостниците имат право да избират между две различни теми в зависимост от това дали ще пишат есе, или съчинение. Темата на интерпретативното съчинение на изпита беСпоменът - скръб и утеха" по стихотворениетоАз искам да те помня все така" на Димчо Дебелянов, а на есето - „Тежестта на думите”.

За разлика от предишни години произведенията, включени в изпита, са значително по-малко - 27, а не 97. Всички те са изучавани в училище. По-висок резултат се изисква обаче, за да бъде успешна матурата. Изпитът ще се смята за издържан при минимум 30 точки, които носят оценкаСреден (3)”. Досега за това бяха необходими 23 точки, които можеха да се съберат от въпросит с избираем отговор. Общият брой на въпросите остава непроменен – 41.