Добро Утро, Европа

БЛС с кампания срещу насилието над медици

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случаите на насилие над медици тази година са намалели. Въпреки това те са много“, подчерта д-р Николай Брънзалов в студиото на Euronews Bulgaria. Затова от Българския лекарски съюз апелират към политиците да подготвят адекватни закони. Д-р Брънзалов посочи, че съсловието е част от националната сигурност на страната и срещу агресията трябва да се работи на всички нива в обществото.

 

Наше социологическо проучване доказва, че 55% от колегите са били подложени на вербална агресия. В сравнение с другите проценти, които са 17, така са заявили анкетираните, това е три пъти по-малко. А на физическа агресия са били подложени 7% от моите колеги.

Никой лекар не отива на работа за да вреди на никой пациент“, категоричен е д-р Брънзалов.

Много отдавна УС на БЛС, заедно с Министерството на здравеопазването и Главна прокуратура откри „червен телефон“, където всички наши колеги, не само лекари, а и специалисти по здравни грижи, могат да подават сигнали за какъвто и да е вид агресия, упражнена спрямо тях. И нашите хора ще се погрижат много бързо да се придвижи до Главна прокуратура. Защото много от колегите просто не съобщават какво се е случило с тях, знаейки каква е нашата тромава съдебна система и какъв път, в това число и в доста унизителни ситуации трябва да попаднат, за да се придвижи случая“, поясни той.

Цялото интервю вижте във видеото.