Икономика

Кристалина Георгиева: Еврозоната е правилната посока за България

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9409144 Кристалина Георгиева получи почетното звание "Доктор хонорис кауза" на УНСС в присъствието на премиера Кирил Петков. Снимка: БГНЕС

Еврозоната е правилната посока за България, а инфлацията ще се успокои през 2023.
Това прогнозира управителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева в Университета за национално и световно стопанство, Георгиева получи почетното звание "Доктор хонорис кауза".

 

Влизането на България в Еврозоната е логична и правилна стъпка, категорична е Кристалина Георгиева, директор на Международния валутен фонд . Но докато сме в чакалнята, страната ни  е изправена пред редица трудности, независещи от вътрешни фактори. Това обаче не трябва се отрази на срока за влизането в Еврозоната, смята Георгиева. 
Годишната инфлацията у нас надхвърля 10% и Кристалина Георгиева предвижда цените да продължат да растат. 

 

Ние виждаме като реалност инфлация над 10%, но очакваме 2023 година инфлационните процеси да бъдат овладяни. 

Кристалина Георгиева, управител на Международния валутен фонд

А това може да се случи като резултат от взетите мерки от Централните банки за ограничаване покачването на цените в целия Европейски съюз. Георгиева е "за" новите антиинфлационни мерки у нас, но с една лека корекция относно инфраструктурните проекти.
Георгиева коментира и предложението от МВФ за промяна на плоския данък у нас. "Смятам, че в основата на България, където неравенството се задълбочава, е важно да оценим дали фискалната политика може да помогне както от гледна точка на данъците така и от гледна точка на социалните помощи, може да помогне за намаляване на това неравенство", заяви тя.