Европа

64 арестувани след сблъсъци на прайда в Белград

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Напрежение на Европрайда в Белград. Полицията влезе в сблъсъци с крайнодесни демонстранти, които се опитаха да попречат на провеждането на Европрайда – събитие от календара на LGBT общността в Сърбия.
Въпреки първоначалната забрана от страна на властите, събитието все пак се проведе, но по-скъсен маршрут, след като и премиерът Ана Бърнабич, самата тя член на LGBT, даде зелена светлина.

 

Това не е лесно за организиране събитие, искам да напомня на всички – това е първият път, в който имаме Европрайд не само в Белград и Сърбия, но и на Западните Балкани.

Владимир Билчик, специален докладчик на ЕП за Сърбия

Няколко хиляди души тръгнаха от Конституционния съд към градския стадион. Друга група демонстранти – от т.нар. Поход на семействата – също излезе на шествие, но не се стигна до сблъсъци. Но отделни крайнодесни демонстранти влязоха в стълкновения с полицията. 64 души са арестувани.

 

Това е основен елемент на либералната демокрация и Сърбия най-накрая се присъедини към европейския клуб. Това е важен ход, показващ, че Сърбия най-накрая пристигна в семейството на европейските страни.

Томас Вайц, съпредседател на Групата на Зелени/ЕСА в ЕП

Европейската асоциация на организаторите на прайда избраха преди три години Белград за домакин на тазгодишното събитие, надявайки се, че то ще направи пробив в традиционно консервативната славянска страна.
И докато бяха постигнати победи за LGBT общността, то настроенията срещу нея преобладават.