Ексклузивно

Финландска министърка за Euronews: Общественото мнение за присъединяване към НАТО е много силно

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 17 114234

Очаква се Финландия до дни да подаде молба за членство в НАТО. В страната има голяма обществена подкрепа за присъединяване към Алианса. Това заяви в интервю за Euronews финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайне.

 

Това е парламентарна страна с демокрация, така че е позволено да има и различни мнения, но общественото мнение е много силно. Още първите проучвания, които бяха направени веднага след като започна войната, показаха, че има огромно мнозинство вподкрепа на членството ни в НАТО, каза за Euronews финландският министър по европейските въпроси Тити Тупурайне. И вероятно това е и резултатът, който може да очакваме от вота в парламента. В момента има страшно много изказвания на депутатите, но дори и тези, които само слушат – повечето от тях са за членството в НАТО, добави тя.

 

От една страна това е дълъг процес, през който преминаваме. Още през 1995 ние сме член на Европейския съюз и сме много близък партньор на НАТО. Така че финландското общество знае, че ние смe толкова близки до НАТО, колкото е възможно без да сме истински член. Но след това Владимир Путин започна тази груба война в Украйна и нашите хора сега виждат какъв съсед имаме и сега е крайното време да станем истински член на НАТО. Това е един много естествен процес и от това зависи нашата национална сигурност. Финландците не искат повече да сме сами, ако бъдем атакувани военно от Русия.

Тити Тупурайне, министър по европейските въпроси на Финландия

Цялото интервю вижте във видеото.