Европа

Евакуираха над 260 души от „Азовстал“

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 05 17 112342

Стотици украински войници са били евакуирани от завода „Азовстал“ в обсадения МариуполУкраинските власти потвърдиха, че са изведени 53-има тежко ранени.

Те са били откарани в болници в контролирания от Русия Новоазовск. Други повече от 200 души са били евакуирани чрез хуманитарен коридор отново в град под контрола на Москва. След повече от 2 месеца на блокада, все още не е ясно колко души остават в завода. Евакуираните ще бъдат разменени за пленени руски войнициКомандващите в "Азовстал" обявиха по-рано, че изпълняват заповед да бъде спасен животът на бойците

 

Руското министерство на отбраната заяви в понеделник, че в стоманодобивния завод "Азовстал", последния бастион на украинската съпротива в град Мариупол, е сключено примирие, за да бъдат евакуирани ранените украински войници.

 

Примирието в момента е в сила и е открит хуманитарен коридор, през който ранените украински войници се прехвърлят в медицински заведения в Новоазовск.

Министерство на отбраната на Руската федерация

Новоазовск е украински град близо до границата с Русия, който се контролира от Москва и промосковски сили. Руското министерство не уточнява дали ранените ще бъдат считани за военнопленници. Нямаше и незабавно потвърждение от украинската страна. Не беше ясно колко ранени украинци могат да напуснат мястото и дали някои от тях са го направили досега.