Политика

Атанас Пеканов: Плащанията по Плана за възстановяване зависят от бъдещите депутати

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Каквато и да е ситуацията, парламентът ще има време да разглежда важни, приоритетни законопроекти. По същия начин, по който ще трябва да разглежда и бюджета – важно е до края на годината да имаме нов бюджет. Така трябва да се разглеждат и законите по Плана, това е абсолютен приоритет.“ Така в студиото на Euronews Bulgaria Атанас Пеканов, вицепремиер по управление на европейските средства, отговори на въпроса заплашени ли са средтсвата по Плана за възстановяване, ако не се сформира редовно правителство. Той припомни, че след първото плащане, за следващите са необходими законодателни промени.

Страната няма да изгуби тези средства, но забавянето ще натежи, отчасти и на фиска. Задават се времена на забавяне на икономиката в цяла Европа, такива са сигналите. България ще има нужда от средствата, така че нека да си свършим работата, да не си търсим извинения заради трудната ситуация, да търсим отлагания – не, нека да си свършим всичко, което сме обещали, ангажиментите, които сме поели, да отговорим на тях“, категоричен е Пеканов.



Ето какво още каза той:

В активна комуникация сме с колегите от Европейската комисия. В края на миналия месец изпратихме първото искане за плащане. Сега ще получим първи коментар. До завършването на един етап от това първо плащане остава един проект на МВР, който се движи в установените срокове. В много бърз порядък трябваше да намерим решение. Смятаме, че намерихме правилното решение. При завършването на този етап, а именно завършването на процедурата за т. нар. „тетра система“, сме уверени, че в няколко седмици след това ще получим парите, така както са и планирани в бюджета.

 

За Плана за възстановяване:

Механизмът за възстановяване и устойчивост е нов механизъм. Всички страни членки се учат как да го използват. Но трябва в много бърз порядък всичко това да се организира. Смятам, че полагаме изключителни усилия именно за тази координация. Включително и за второто плащане, където предстоят доста предизвикателства.



Относно законите, необходими за второто плащане:

Поели сме отговорност да изготвим законопроектите, да ги входираме в парламента (той ще бъде съставен в средата на октомври), след което народните представители трябва да знаят, че имат отговорност да се фокусират върху тези важни законопроекти.

Миналата година едни от най-тежките и дълги преговори бяха по отношение на върховенството на закона и борбата с корупцията. Има няколко закона, които трябва да се приемат, изключително добра е работата на Министерството на правосъдието – министър Зарков в момента финализира голяма част от законопроектите, в сряда ще представи антикорупционния закон. Една негова версия беше представена от редовния кабинет. Смятам, че успяхме да я надградим, да я подобрим. Миналата седмица имахме разговор с Европейската комисия, където той представи концепцията си. Имахме много окуражаващи сигнали от Европейската комисия, че това отговаря на поетите ангажименти. Ще започне и обществено обсъждане, ще мине през Министерски съвет, след което депутатите ще трябва да го финализират чрез приемането му. По същата линия се движим и по всички други важни законови промени. Надявам се народните представители да разбират, че от тях зависи всички останали плащания дали ще дойдат.

 

Как малкият и средният бизнес могат да се възползват от средствата по Плана за възстановяване?

Първата процедура за кандидатстване е към специфични сектори, които могат да кандидатстват за технологична модернизация, за дигитализация. Един от проблемите, който е приоритетен по Плана за възстановяване, е как да направим икономиката по-ефективна от гледна точка на дигиталния преход. По същия начин фирми ще могат да кандидатстват в идните месеци и за ВЕИ, за фотоволтаици на покривите – това е проект, който ние в рамките на служебния кабинет миналата година включихме, за 200 млн. лева. Знам, че има огромен интерес от фирмите да кандидатстват – да покриват собствените си нужди по един по-целесъобразен начин.

 

За тавана на цената на газа:

Предложенията на ЕК са краткосрочни – за идната зима, за да се успокоят тези стремглави нараствания в сферата на енергетиката, които са проблем във всички европейски страни. Наложеният таван (не само на газа, но и на специфични производители на енергия) е с цел тези средства да се използват за компенсиране на крайните потребители, които страдат от тези огромни разходи. Това е решение за тази зима, което е правилно, може би, но е важно да подчертаем, че това в дългосрочен план изключва пазарния механизъм.

В такава криза не можеш да вземеш всички стимули за намаляване на разхода на енергия, не можеш да вземеш и всички стимули на фирмите да инвестират в по-евтина енергия, например възобновяема. Чрез покриването на всички разходи на фирмите, ние реално спряхме стимулите някои от тях да преминават към по-устойчиви модели.

 

Цялото интервю вижте във видеото.