Общество

Владимир Иванов: Няма да има катаклизми с цените на храните през зимата

От Euronews България Euronews България

Да, може би ще има по-високи цени. Енергийният пазар е нестабилен, непредвидим, зависи от геополитически фактори, но в никакъв случай няма да наблюдаваме бурни процеси. Особено в ЕС пазарът на храни е доста силна и мощна конкурентна среда. Държавите са обезпечени с достатъчно ресурси, селскостопанското производство и препработвателният сектор са силни.

Това заяви за Euronews Bulgaria председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища Владимир Иванов.

Той призова потребителите да се информират по-добре от достоверни източници и да не участват във всеобща паника, без да способства с поведението си за провеждането на негативни практики отстрана на недобросъвестни търговци, искащи да реализират свръхобороти.

Към момента няма никакъв недостиг на зърно на световните пазари, напротив тенденциите показват точно обратното.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

„Имаме много добра реколта в Южното полукълбо, същата добра реколта се реализира и в Северното. В България е много добра реколтата. В Русия има много добра реколта като най-голям производител на зърно“, посочи Иванов.

По думите му реколтата от пшеница у нас е близка до миналогодишната – около 7 млн. тона зърно. Реколтата от слънчоглед също се очаква да бъде много добра, отбеляза експертът.

В зърнения сектор ние сме на едно много добро, световно ниво.

Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища

Той обърна внимание на това, че въпреки добрата реколта определени земеделски производители не са могли да реализират достатъчно доход заради повишените разходи.

„Това се случи при плодовете – много череши останаха необрани“, отбеляза Иванов и призова за вземане на необходими мерки.

Цените в търговията на едро с храни достигат пик през април, след което регистрират спад и от средата на май се задържат на стабилни нива, посочи Иванов.

Целия разговор вижте във видеото.