Икономика

Държавата се разбра с бизнеса, поема 80% от тока над 200 лв. за МВт

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9407188 Кирил Петков след срещата с представители на бизнеса. Снимка: БГНЕС

„Обединихме за под от 200 лева и всичко над 200 лева на мегават, да бъде компенсирано на 80% от държавата. Така бизнесът няма да има притеснение за май и за юни.“

Това заяви премиерът Кирил Петков след среща с работодателските организации и профсъюзите в Министерски съвет. По думите му е постигнат е консенсус между Министерския съвет и работодатели относно компенсациите за цената за тока на бизнеса. Първоначално предложението на МС бе подът да е 225 лв. за мегават.

 

Днес обсъдихме реалните компенсации, които ще се случат през май, юни и дългосрочно. Едновременно с това се договорихме, цените за природен газ за май, които са по-високи от априлските, също ще бъдат компенсирани от държавата.

Кирил Петков, министър-председател

Петков допълни, че правителството ще работи с бизнеса и профсъюзите заедно за законопроект, който да даде дългосрочен механизъм за компенсации.

Премиерът увери, че азерският газ ще почете от 1 юли, независимо от гръцката връзка. Думите му потвърди и министърът на енергетиката Александър Николов, който добави, че азерският газ ще потече по всички възможни алтернативни трасета.

 

9407232 Добри Митев, Красимир Дачев и Кирил Домусчиев (от ляво надясно). Снимка: БГНЕС

От своя страна председателят на управителния съвет на Българска стопанска камара Добри Митев съобщи, че във вторник предстои и среща с превозвачите, които са насрочили голям протест в сряда и каза, че ще се търсят заедно решения и устойчивост за вбъдеще.

 

Този протест беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим трайно и устойчиво решение за успокояване цените на електрическата енергия и природния газ.

Добри Митрев, председател на БСК

"Днес имахме конструктивен диалог с представителите на правителството и бяха анонсиране предложения за компенсации през месец май. Категорично настояваме да има механизъм за сключване на дългосрочни договори на достъпни цени", подчерта Митрев.

 

Оставаме в готовност за протест. Исканията на работодателите за цената на електроенергията и природния газ ги смятаме за изпълнени. Затова един мащабен протест за цена на газ и ел. енергия не би бил основателен.

Васил Велев, председател на АИКБ

„Много е важно диалогът между синдикати, работодатели и правителство да се води с национално представителните организации на бизнеса и работниците. Ще пресечем всякакви опити да бъдат подменяни националните организации със случайни хора, които представляват себе си. Няма да приемем всяка критика към кабинета да се обяснява с Кремъл", заяви Велев.

Димитър Манолов от КТ „Подкрепа“ е поставил въпроса за подкрепа на предприятията от градския транспорт, но отговорът на вицепремиера Асен Василев не е бил обнадеждаващ. "Не получихме никакви обнадеждаващи отговори освен, че правителството ще увеличи своя дял при субсидираните групи, които пътуват, като пенсионери и ученици, но това е малко", каза той.

 

Моята скромна прогноза е, че протестът ще се състои. Хората, които преди това говореха колко добре е да се протестира, сега ни обясняват колко е лошо. Лицемерието трябва да има някакви граници.

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“

КНСБ ще остане в протестна готовност, ако всички тези мерки не се отразят върху стоките и услугите, които потребяват българските граждани. КНСБ ще настоява за спешно увеличаване на доходите и на минималната работна заплата. Утре на оперативната среща КНСБ ще произнесе своята окончателна дума за участие или неучастие на протеста.

 

КРИБ също ще остане в протестна готовност. Искам да видя дали това, което ни беше обещано, ще се случи. Преди време пак имахме среща в МС и нищо от обещаното не се случи. Затова ние ще останем в тази протестна готовност. Ние не говорим само за компенсацията на енергията, които касаят всички – работодатели и потребители, ние ще останем в протестна готовност, докато не видим удовлетворяване на исканията на строителите, транспортния бранш. Докато не видим разбирателство и че правителството се вслушва в тези искания. Ако протестът се състои, на него могат а дойдат до 30 хиляди души, по наши изчисления.

Кирил Домусчиев, председател КРИБ

"Протестна готовност означава, че няма да протестираме на 18 май, а ще сменим датата. Това означава протестна готовност. Ще изчакаме утрешната среща с транспорта", уточни Домусчиев.

 

Всеки може да прави еквилибристика с цифрите, но ние днес не получихме решение, а обещания.

Красимир Дачев, БТПП

Утре в 15.00 часа ще има среща с премиера за проблемите на транспорта.

 

Васил Велев обобщи резултатите от днешната среща с правителството:

 

  1. Постигнахме нова схема за компенсиране на свръхвисоките цени, което води до еднакъв резултат с текущите, които са ден напред. Дадена е мъжка дума от кабинета, че цените няма да са по-неблагоприятни от 1 юли. При по-високите цени, новата схема е по-добра, но при по-ниски е малко по-лоша. Бизнесът може да планира дейността си. Цената на електроенергията ще бъде между 220-260 лева. Това прави предприятията устойчиви и могат да планират дейността си".

 

  1. По отношение на природния газ се търси средносрочно устойчиво решение, защото руският газ представлява 40% от консумирания в ЕС. Руският газ не може да бъде заменен в краткосрочен план, а в средносрочен – трудно. Трябват няколко години от 5 до 7, а не от 3 до 5 години, за да се изгради съответната инфраструктура. За да няма срив на европейската индустрия, трябва да се постигне някакъв компромис за начина на плащане. Ако няма европейско решение на този проблем, това ще доведе до свръхвисоки цени, недостиг на газ и рецесия в ЕС, който е нашият най-голям пазар. Това ще доведе неминуемо и до рецесия у нас. Това също беше много важен резултат от нашата среща.

 

Предложените по-рано от правителството мерки:

 

  1. Краткосрочни мерки – компенсации за месец май на високи цени на електроенергия - 85% от повишението на цената на електроенергията над 225 лв. Без таван! По текущи данни от БНБ това означава, че през месец май компенсацията за бизнеса ще надхвърли 160 лв./мвтч, което е над изплащаните до момента суми.
  2. Краткосрочни мерки за цените на природния газ – Правителството подсигури необходимите количества, както за българския бизнес, така и за обществения доставчик. Цената, която бе постигната за месец май е с 14.3% по-висока от м. април. С оглед на това правителството ще приложи пълния размер на компенсацията от м. април + 100% от повишението на цената през м. май. Тоест, цената, както за българските граждани, така и за бизнеса м. май спрямо м. април ще е на същата стойност, както преди взетото решение от страна на „Газпром експорт“ да спре доставките за България.
  3. Дългосрочни мерки чрез законодателни предложения – автоматизиране на процеса на компенсиране на българския бизнес за високи цени на ел. енергия – законови промени за финансиране на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ – изплащане на „свръхпечалби“ от дружествата под БЕХ, както и договори за разлика с потребители, които получават гарантирана доходност по текущи договори с държавата. По този начин бизнесът ще получава ежемесечно съответните суми, в случай че нестабилността на пазара продължи.
  4. От правителствената пресслужба информират, че при необходимост и при продължаване на затрудненията с доставките на природен газ подобни мерки ще бъдат разгледани и за компенсиране на тези разходи, но от държавния бюджет.