Общество

Гешев: Нужни са координирани действия между институциите за справяне с войната по пътищата

От Euronews България Euronews България

Проблемите в пътната безопасност се дължат на безхаберие. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на среща с представители на Института по пътна безопасност (ИПБ). На брифинга след срещата не се появи обаче вътрешният министър Иван Демерджиев, който трябваше да обяви какви мерки ще предприеме МВР за повишаване на пътната безопасност.

За липса на всякаква комуникация между институциите алармираха от ИПБ. Главният прокурор Иван Гешев заяви, че държавното обвинение ще разследва всички дефицити в пътния сектор и ще възлага експертизи на отговорните институции при тежък пътен инцидент.

„Трябва трайна държавна политика и координация между институциите и цялостна визия за решаване на този проблем“, подчерта Гешев и допълни, че българските граждани не заслужават ежегодно да дават жертви като в един локален конфликт. 

Той посочи още, че от прокуратурата са предложили и законодателни проблеми.

Констатирахме тревожна тенденция. Прави впечатление, че от общо 47 000 разпореждания броят на издадените наказателни постановления са само две.

зам.-главният прокурор Десислава Пиронева

Зам.-главният прокурор допълни, че става въпрос за наказателни постановления по отношение на местни органи в случаите, когато не са обезопасили път, попадащ под тяхна отговорност.

От данните, изнесени от зам.-главния прокрурор, става ясно още, че броят на издадените наказателни постановления на водачи на МПС за периода от 2019 г. до 23.08.2022 е 683 626. Броят на невръчени за същия период – 36568, а тези с изтекла давност са 2584.

Водачите, на които не са връчени повече от 3 наказателни постановления, са 29 873.

„Сезирахме министъра на вътрешните работи, на транспорта, на регионалното развитие – именно с ефективното взаимодействие при координирано изпълнение на законовите правомощия може да се получи резултат в посока подобряване на тази статистика“, подчерта Пиронева.

От своя страна Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви, че се е заела с подобряване на пътните условия, като ще поставя маркировки и подменя знаци и мантинели там, където е необходимо. 

Тежка катастрофа с един загинал и деветима ранени край София

Един човек е загинал, деветима ранени при тежка катастрофа станала снощи край Панчарево. Инцидентът е станал късно снощи край отбивката за Бистрица. Ударили са се три коли. Ограничението в района е 50 километра в час. Повечето от пострадалите са на възраст до  25 години.

Шофьорът на една от колите е изгубил управление и се е  врязал челно в насрещното в друг автомобил. След това в него се е ударило трето превозно средство. 

В болница "Св. Анна" са момичета на 16, 17 и 18 години. Едно от тях е в критично състояние. В болница "Пирогов" са две момчета - на 16 и 18 години, момиче и 44-годишен мъж и неговия  син - всички в шокови състояния. В ИСУЛ е откарано друг пострадал.

Неправилно изпреварване и отнемане на предимство е сред причините за катастрофата. Шофьорът, предизвикал катастрофата край София, е с 20 акта за нарушения на пътя.